Keskustelu avioliittolaista kävi kuumana ja tulee varmasti jatkumaan. Avioliitto on kohtuullisen pitkä instituutio ja siihen koskeminen herättää suuria tunteita. Homoliitto, sukupuolineutraali avioliitto, tasa-arvoinen avioliittolaki - monta arvottunutta nimikettä asialle ja yhtä kantaaottavaa oli kieltää osan niistä käyttö tietyissä medioissa.

Avioliitto on aikanaan muodostanut suomalaisen yhteiskunnan rakennetta merkittävästi. Avioliitoilla turvattiin maanomistuksen pysyminen suvussa ja siirtyminen eteenpäin aikana, jona se merkitsi toimeentuloa. Sillä varmistettiin, että syntyvät jälkeläiset olivat omia aikana, jona ehkäisyä ei ollut. Tuolloin liitot päättyivät yleensä toisen kuolemaan.

Nykyään avioliitot päättyvät yleisesti onnellisemmin ja kaikki jäävät henkiin. Avioliiton keskipituus on 7 vuotta ja ennen tärkeä instituutio on menettänyt muutenkin merkityksensä. Samaan tapaan menneisyyteen on jäänyt valtion ja kirkon virallinen suhde. Silti uskonnolla perustellaan yhä myös maallista lainsäädäntöä.

Pohdin mielipidettäni tuohon lakialoitteeseen, kun kaverien profiilikuvia alkoivat peittämään tahdon tekstit. Kun kaikilla tuntui olevan mielipide. Sain muodostettua omani ja se on, että koko avioliitto pitäisi poistaa laista. Nyt laissa määritellään yhden uskonnon parisuhdekäsitys ainoaksi lailliseksi ja se jos joku on syrvivää. 

Jos lainsäädännöstä poistettaisiin avioliitto, pitäisi periminen hoitaa testamentein ja muut sen tuomat asiat sopimuksin. Parisuhteiden vahvistaminen uskonnoissa olisi luonnollisesti yhä laillista. Uskontoja vaan on useita ja käsityksiä parisuhteista samoin. Näkisimme Suomessa moniavioisuutta, erilaisia valoja, vihkimisiä ja menoja. Aika hienoa olisi ja Suomi olisi aidosti suvaitsevainen sallimalla kaikkien kulttuurien tavat.

Aamen.